Étrend, testmozgás, relaxáció

Fizikai szükségleteink

Fizikai szükségletek

Az egészséges test három alappillére: étrend, testmozgás és relaxáció.

Étrend

Kevés téma vált ki olyan sokféle véleményt, mint az étrend. Minden szakértő egyetért abban, hogy a megfelelő étrend elengedhetetlen az egészséghez, viszont azt nem egyszerű eldönteni, hogy melyik élelmiszerek a legjobbak.

Egy fontos tényt azonban legtöbbször figyelmen kívül hagynak a legjobb étrend összeállítása során: a táplálkozási igények személyenként változnak, és egyetlen étrend sem felel meg mindenkinek. Minden ember egyedi, és olyan élelmiszerekre an szüksége, amelyek megfelelnek egyéni anyagcseréjének az optimális egészség és vitalitás érdekében. Csakúgy, ahogy egy autómotor egy bizonyos üzemanyaggal működik a legjobban, testünk sejtjeinek is szükségük van a megfelelő tápanyagokra. „orvosságod legyen az ételed, s ételed legyen az orvosságod” – Hippokratész híres aforizmája mintegy 2400 évvel ezelőtt született, és ma is ugyanolyan aktuális.

Az egészség megfelelő megőrzéséhez az anyagcserének szüksége van jó, alacsony glikémiás indexű szénhidrátokra (pl. keményítőmentes zöldségek), értékes fehérjékre, (pl. hal, tojás, dió) egészséges zsírokra és olajokra (pl. lenmag, illetve olívaolaj), és szénsavmentes vízre. Az egyén táplálkozási szükségletei és a táplálék összetétele korcsoportonként és hormonális körülmények szerint változnak. A gyerekek ehetnek viszonylag alacsony fehérje- és magas szénhidráttartalmú ételeket, de ha elérjük a felnőttkort, ügyelnünk kell a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Amikor a nők elérik a menopauzát (legkésőbb ekkor) gondoskodniuk kell arról, hogy több fehérjét és kevesebb szénhidrátot egyenek.

Az egészséges emberek étkezési szokásait általában az étvágy szabályozza, de sokan elfelejtették ezt a veleszületett és intuitív késztetést. Étrendünk mindegy 350 ételt tartalmaz, amelyek anyagcseréjéhez csak kis mennyiségű inzulin szükséges. Ezekből az élelmiszerekből „típusbesorolással” (6 vércsoport és 3 metabolikus típus) és egyéni anyagcsere-elemzésekkel (42 laboratóriumi eredmény) választjuk ki azokat, amelyek ideálisa az adott egyén anyagcseréje számára.

A nem megfelelő élelmiszerek megterhelik a gyomor/lép-hasnyálmirigy funkciókört, aminek következtében hasmenés vagy székrekedés, krónikus fertőzés, magas vérnyomás, csontritkulás, elhízás vagy anorexiás rendellenességek alakulhatnak ki. A hasnyálmirigyet megterheli a túl sok vagy túl kevés, illetve a túl meleg vagy hideg étel.

A túl sok étel stressz alá helyezi a hasnyálmirigyet, így nem tudja teljesen feldolgozni a bevitt táplálékot. A túlsúly a legyengült hasnyálmirigy fizikai megnyilvánulása. Ugyanígy a túl kevés táplálék energiatartalékok hiányához vezet; a hasnyálmirigy energiája gyengül, azzal a dominóhatással, hogy nem tudja elegendő energiával ellátni a többi szervet és szövetet. A bőr elveszti rugalmasságát, és megereszkedik. A túl hideg étel rontja a hasnyálmirigy „melegítő” képességét. A testet hűsítő ételek közé tartozik a joghurt, a nyers zöldségek, a gyümölcsök és a saláta. A hasnyálmirigy nem tudja kompenzálni a táplálékhiányt, de hosszú távon a hideg étel és a hasnyálmirigy alulműködése puffadt, sápadt, csipkés nyelvet (foglenyomatokkal jelzett), fehér lepedéket eredményez. A kényeztetőnek tartott élelmiszerek – mint az alkohol, a kávé és a gyorséttermi termékek – általában hőtermelők; megterhelik a hasnyálmirigyet, amely ezután nedvesség termelésével reagál. Az eredmény a gyomor-bél traktus elzáródása.